Türk Eğitim-Sen, eğitimdeki sorunları sıraladı

Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Haydar Urfalı, yeni eğitim ve öğretim yılı öncesi eğitimde tespit ettikleri eksiklikleri kamuoyu ile paylaştı.

Türk Eğitim-Sen, eğitimdeki sorunları sıraladı
16 Eylül 2018 Pazar 14:17

100 bin öğretmen ataması yapılmalı

Urfalı, 2019 yılında hem ihtiyaçlar hem de beklentiler göz önüne alındığında 100 bin öğretmen atamasının yapılması gerektiğine vurgu yaparak bu konuda tasarruf yapılmaması, eğitim hizmetlerinin kesintiye uğratılmaması, Türkiye de artık öğretmensiz okul kalmaması gerektiğini belirtti.

Derslik sorunu acilen çözülmeli

Urfalı, Milli Eğitim Bakanlığı 2017-2018 istatistiklerine göre derslik açığının da çözülmesi gereken en önemli sorunlardan biri olduğuna işaret etti.

 

Mülakat uygulaması kaldırılmalıdır

Sözleşmeli ve mülakatlı öğretmen alımına da tepki gösteren Urfalı, “Sözleşmeli ve mülakatlı öğretmen alımı 2016 yılında tekrar getirilmiş, o tarihten bugüne kadar hiç kadrolu atama yapılmamıştır. 2011 yılında kaldırılan sözleşmeli öğretmenliğin yeniden üstelik bu kez mülakat ile birlikte getirilmesi öğretmenlik mesleğinde derin yaralar açmıştır. Tamamen sübjektif yaklaşımlara dayanan, alın terini yok sayan mülakat uygulaması kaldırılmalıdır” dedi.

Atamalarda il ve ilçe emri talebi

Eşi öğretmen olmayan sözleşmeli öğretmenlerin aile bütünlüğünün bozulmaması için Milli Eğitim Bakanlığı’ndan il-ilçe emri getirilmesini isteyen Urfalı, “Sadece iller arası değil, aynı il içinde olmasına rağmen aralarında yüzlerce kilometre mesafe bulunan öğretmenlerimizin de feryatlarına kulak verilmelidir. Eş durumu mağdurlarının sorunun çözülmesi için il/ilçe emri getirilmesi gerekmektedir. Sayın Milli Eğitim Bakanı Selçuk’tan isteğimiz, bu çocuklarımızın boynu bükük kalmaması, anne babalarına özlem duymaması, aile bütünlüğünün bozulmaması için il-ilçe emri getirmesidir” ifadelerini kullandı.

Yönetici atamalarında sözlü sınav kaldırılmalı

Yönetici atamaları sırasında uygulanan mülakatlar sırasında hak gaspı yaşandığını savunan Urfalı, “Yerel çeteler Bakanlık merkez teşkilatından bağımsız hareket ederek, yandaş sendikanın üyelerine yüksek puanlar vermek suretiyle, diğer sendika üyelerine ya da sendikasız olanlara düşük puanlar verdiler. Sendikamız konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı’na bir rapor sundu ve hakkaniyetten uzak puanlar verilmesinin önüne geçmesini istedi. MEB’de gerçekten liyakati sağlamak, makamların ehil kişiler tarafından yönetilmesinin önünü açmak, başarılı okullar ve başarılı öğrenciler oluşturmayı hedefliyorsak, o halde yönetici atamalarında kul hakkı gözetmeliyiz. Bunun için de en başta yapılması gereken yönetici atamalarında objektiflikten uzak olan sözlü sınavı kaldırmak, yazılı sınav esasına göre yönetici atamalarının atanmasını sağlamak olmalıdır diye konuştu.

76.madde atamaları iptal edilmeli

Geçmiş dönemde bakan oluruyla yapılan şube müdürlüğü ve il/ilçe milli eğitim müdürü atamalarının eğitim camiasında büyük bir huzursuzluğa neden olduğunu ifade eden Urfalı, Öncelikle 76. Madde atamaları iptal edilmelidir. Siyasi saiklerin ön planda olduğu, yandaş sendika üyelerinin kayırıldığı şube müdürlüğü atamalarında da hakkaniyet ivedilikle sağlanmalıdır dedi.

Öğrenci andı yeniden okutulmalı

Urfalı ayrıca, 2013 yılında uygulamadan kaldırılan öğrenci andının yeni eğitim döneminde yeniden okutulmasını istedi.

Maaşlarda iyileştirme yapılmalı

Bölgeler arasındaki eşitsizliklerin mutlaka giderilmesi gerektiğine vurgu yapan Urfalı, okullaşma oranlarının mutlaka artırılması gerektiğini söyledi.  Ülkemizdeki öğretmen ve eğitim çalışanlarının maaşlarının artırılması gerektiğini belirten Urfalı, “Her eğitim-öğretim yılı başında verilen eğitime-öğretime hazırlık ödeneği tüm eğitim çalışanlarına verilmesi sağlanmalıdır” diye konuştu.

Karma eğitim tartışma malzemesi yapılmamalı

Karma eğitimle ilgili yapılan tartışmalara üzülerek şahit olduklarını belirten Urfalı, “Bilindiği gibi 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 15. Maddesinde “Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır” denilmektedir. Görüldüğü üzere okullarda karma eğitim yapılması hususu kanunda çok net olarak belirtilmiştir. Dolayısıyla karma eğitim tartışma malzemesi yapılmamalı, bu konu siyasi, ideolojik çekişmelere alet edilmemelidir” dedi.

Paydaşların görüşleri alınmalı

Urfalı konuşmasına şöyle devam etti: Okullara verilen ödenekler artırılmalı, hizmetli kadrosu güçlendirilmeli, okullar kaderleri ile baş başa bırakılmamalıdır. Her okulun güvenliği sağlanmalı, okullar kameralarla donatılmalı, şiddet olaylarının önüne geçilmelidir. Eğitim sistemi, müfredat, mevzuat konuları başta olmak üzere yapılacak değişiklikler hayata geçirilmeden önce paydaşların görüşü alınmalıdır. Özellikle bu yıl tam bir fiyasko ile sonuçlanan Lise Kayıt Sistemi öğrenci ve velileri strese sokmayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.