TÜBİTAK H2020 Programı araştırmacıları desteklemeye hazır

Anadolu Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı TÜBİTAK Horizon 2020 Çağrı Bilgilendirme Toplantısı’nda UFUK2020 programı tanıtıldı.

TÜBİTAK H2020 Programı araştırmacıları desteklemeye hazır
09 Ocak 2018 Salı 11:32


ARİNKOM TTO’nun düzenlediği toplantı Kongre Merkezi Kırmızı Salon'da gerçekleştirildi. Toplantıda, Avrupa Birliği Çerçeve Programlar Müdürlüğü’nün Toplum ve Toplum için Bilim Alanı’nın Ulusal İrtibat Noktası Sonay Aydın konuşmacı olarak katıldı. Sunumda, Türkiye’nin 2013’ten beri üye olduğu "Avrupa Birliği Çerçeve Programları" hakkında bilgiler paylaşıldı. Gerçekleştirilen toplantıda özellikle uluslararası alanda araştırma yapmak ve fon bulmak isteyen araştırmacıların dikkat etmesi gerekenlere değinildi. Sonay Aydın, konuşmasında Çerçeve Programları’nın Avrupa Birliği’nin küresel rekabet içerisinde lider konumda olması için oluşturulduğu ifade etti. Aydın, Çerçeve Programları’nın başlıca amaçlarının küresel çaptaki bilgiyi, deneyimi, birikimi ve ekonomik değerleri dönüştürmek, iş sağlığı ve yatırım alanları oluşturmak, kaynakları verimli kullanarak; bilim ve teknoloji pazarını kazandırmak olduğunu da sözlerine ekledi.

Türkiye 21.sırada yerini aldı
Yaşadığımız bilgi ekonomisi çağında teknoloji verilen önemin artmasıyla Avrupa’nın da bu pazarda yer almak istediğine dikkat çeken Sonay Aydın, bu programların tek sebebinin Avrupa’nın dünyadaki liderliğini korumak istemesi olduğunu belirtti. Sonay Aydın, "Avrupa ülkeleri Amerika, Çin, Japonya gibi ülkelerin yükselişinin yanında kendisini de küresel alanda bilim ve teknolojide rekabet edilebilir olarak konumlandırmak istiyor" dedi.

Türkiye bin 12 projeye ismini yazdırdı
Aydın, sunumu sırasında Türkiye bu projeler içerisindeki en büyük bütçesini toplumsal sorunlar ve bu sorunların çözümüne ayırdığını söyledi. İkinci sırada ise bilimsel mükemmelliyet gelirken, üçüncü sırada ise endüstriyel yeterliliğin yerini aldığını sözlerine ekleyen Sonay Aydın, bununla birlikte Türkiye’nin Çerçeve Programları aracılığıyla bin 12 projeye ismini yazdırmasına rağmen dünya çapındaki desteklenen ülkelerde 21.sırada yer aldığını da belirtti. Sonay Aydın araştırması için başvuracak üyelere de şu tavsiyelerde bulunurken, "Araştırmalarda popüler olarak yaklaşılan ve desteklenen konular Gender ve Açık Bilim üzerine olmuştur. Araştırmacıların unutmaması gereken ise projeyi gerçekleştirme esnasında hem katılımcıların hem de deneklerin arasından kadın-erkek eşitliğini
sağlamaktır. Avrupa’da kadın-erkek eşitliğinin her alanda yasal olarak sağlanmaya çalışıldığı bu günlerde özellikle kadın araştırmacıların desteklendiğini söyleyebilirim" diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.