ÖZGÜR EĞİTİM ÖZGÜR ÖĞRETMENLE GERÇEKLEŞİR

5 Ekim, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO ve ILO tarafından 1994 yılında Dünya Öğretmenler Günü olarak ilan edildi. 1994’ten bu yana her yıl 5 Ekim tarihi yüzden fazla ülkede “Dünya Öğretmenler Günü” olarak kutlanıyor. Eğitim Enternasyonali’ne üye kabul edilen tek sendika olan Eğitim Sen de yıllardır 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü üyesi olduğu Eğitim Enternasyonali’ne üye ülkelerle eş zamanlı olarak kutluyor.

ÖZGÜR EĞİTİM ÖZGÜR ÖĞRETMENLE GERÇEKLEŞİR
04 Ekim 2017 Çarşamba 12:43

 Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, öğretmenlerin yarına umutla bakamadığını söyledi. “Öğretmenlik gibi kutsal bir mesleğin sorunları ülkemizde artarak devam etmektedir.  OECD ülkeleri içerisinde en çok çalışan öğretmenler Türkiye’ de olmasına rağmen bozuk olan eğitim sisteminin adeta günah keçisi ilan edilmektedirler.” diyen Alkan, son dönemde eğitimin yapboz tahtası haline getirilmesinin en büyük mağdurunun öğretmenler olduğuna dikkat çekti.

Alkan, “Ülkemizin dört bir yanında fedakarca görev yapan öğretmenler maalesef hak ettikleri saygıyı görememektedirler.  İnsanca yaşayacak ücretin uzağında bir maaşla çalışan öğretmenlerimizin özlük ve sosyal hakları gelişmiş ülkelerdeki meslektaşlarının çok gerisindedir. Bizler bu mesleği yaparken hep ülkemizin geleceğini düşünerek çalışmaktayız. Bizim yetiştirdiğimiz nesiller bu ülkenin kalkınmasını ve ilerlemesini sağlayacaklardır. Fakat şu anda ülkemizde eğitim ortamı hiç olmadığı kadar bozulmuştur. Öğretmenler arasında çalışma barışı zedelenmiştir. Bunlar yetmezmiş gibi öğretmenler performans kriterleri ile baskılanarak işine yabancılaşmışlardır. Eğitimde bu kadar alt üst olurken bu işin öznesi olan öğretmenlerin hiçbir görüşü dahi alınmamaktadır. Sadece biz değiştirdik siz uygulayın gibi dar bir anlayışla karşı karşıya kalan öğretmenler moral motivasyon açısından en düşük seviyededir. Ben buradan yetkililere soruyorum: Bu kadar baskılanan ve ötekileştirilen öğretmenlerin yarını inşa edecek olan bu ülkenin umudu olan öğrencileri sağlıklı şekilde yetiştirmesi mümkün müdür?”dedi.

Türkiye’de atanması yapılmayan 450 binden fazla öğretmen adayı bulunduğunu kaydeden Alkan, “Öğretmenlik mesleğine girişte uygulanan sözleşmeli/ güvencesiz sözleşmeli uygulaması ve mülakat sistemi var olan olumsuz durumu daha da kötüleştirmektedir. Bu uygulamadan vazgeçilmelidir. Hala ülkemizde 100 Bin    den fazla öğretmen açığı bulunmaktadır. Bütçe denklikleri üzerinden değil gerçeklik üzerinden atama yapılmalıdır. Eşini mi işini mi seçiyorsun anlayışı terk edilerek öğretmenlik mesleğinin onuru korunmalıdır. Eğitim fakülteleri düzenlenerek bu mesleğin ihtiyacı ve donanımı üzerinden reformize edilmelidir.Demokratik bir ülkenin teminatı öğretmenlerden geçmektedir. Öğretmenlik mesleğinin statüsünün belirlenmesi acilen gerekmektedir.  Bugün dünyada ilerlemiş toplumlara baktığımızda öğretmenlerine değer verdiklerini görürüz. Ülkemizdeki öğretmenlerde bu saygınlığı ve değeri fazlasıyla hak etmektedirler.” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.