ÖĞRENCİLER TARİHİ BU SINIFTA YAŞAYARAK ÖĞRENİYOR

Eskişehir Emine Cahide Karaali Ortaokulu'nda hayata geçirilen proje ile öğrenciler tarihle iç içe öğrenim görüyor.

ÖĞRENCİLER TARİHİ BU SINIFTA YAŞAYARAK ÖĞRENİYOR
07 Haziran 2017 Çarşamba 10:40


TÜBİTAK 4006 projesi kapsamında hazırlanan sınıf ile öğrenciler tarih derslerini daha iyi kavrıyor. "Tarih Evi" ismi verilen sınıfta, tarihi yollar görsel olarak öğrencilere gösteriliyor. Sınıfın duvarlarında Osmanlı dönemini daha iyi aktarabilmek adına çeşitli görseller de bulunuyor. Görseller öğrencilere derslerde büyük katkı sağlarken, Emine Cahide Karaali Ortaokulu Müdürü Volkan Altın, Türkçe ve İngilizce derslerinin de görsellerle işlenmesi için çalışmaların devam ettiğini anlattı.



"Türkiye’de uygulanan başka bir örneği yok"

Eskişehir tarihinden başlayarak müfredattaki tüm konuları öğrencilere görsel olarak aktarma çabasında olduklarını anlatan Emine Cahide Karaali Ortaokulu Müdürü Volkan Altın, görselliğin öğrencilere kattığı artılardan söz etti. Türkiye'de projenin henüz bir örneğinin bulunmadığını kaydeden Altın, "TÜBİTAK 4006 projesi içerisinde yer alan Tarih Evi projemiz, tarih öğretimiyle ilgili bir proje olarak başlamıştır. Burada tarihi öğretmek yerine tarihi anlatmak, yani öğretmekteki kaygıyı gidermek ve çocukların anlaması için uygun ortamı hazırlamak. Aslında dört duvarın arasında bir eğitim olmasından biraz sıkıntılıyız. Okulların daha eğlenceli daha zevkli öğrenmeyi tetikleyen yerler olmasını istiyoruz. Bu amaçla ilk önce yaşadığımız şehri anlatan görsellerle duvarlarımızı farkı hale getirdik. Bunun tarih öğretiminde farklı bir ekol olduğunu düşünüyorum. Tarih Evi projesinin Türkiye’de uygulanan başka bir örneği yok. Bu uygulama tamamlanmış bir proje değil, burada bütün tarihin anlatımında yeni bir düşünce ortaya çıkarmak istiyoruz. Önce yaşadığımız şehri, ardından ülkemizi daha sonra da dünyayı anlatmak istiyoruz" dedi.

"Öğretimde farklı bir ekol oluşturduğumuzu düşünüyorum"

Görsellerle farklı bir ekol oluşturmayı hedeflediklerini dile getiren Altın, "Burada önemli olan yaşadığımız, hissettiğimiz şehri tanımak, tarihi mekanları bilmek, görmek, hissetmek ve bu amaçla da şu an sınıfımızda Odunpazarı Evleri, Kurşunlu Külliyesi var. Birde yollarımızın kültürlerin, şehirlerin gelişiminde ne kadar önemli olduğunu anlatmak amacıyla dünya haritasından İpek ve Baharat yollarını anlatan çalışmamız var. Bu haritada yollar üzerindeki şehirlerin, kervansarayların ne kadar geliştiğini, bu yolların şehirlerde ne kadar etkili olduğunu, kültürlerin birbirleriyle ne kadar zenginleştiğini anlatmaya çalıştık. Bunu da görsel araçlarla zenginleştirdik ve bu şekilde de öğretimde farklı bir ekol oluşturduğumuzu düşünüyorum" diye konuştu.

"Çocuklardaki bilgiler daha kalıcı hale geldi"

Projenin sadece tarih dersleri ile sınırlandırılmadığını belirten Volkan Altın, sözlerini şu şekilde tamamladı:
"Sadece tarihle sınırlandırılmış bir proje değil bu, şu an İngilizce, Türkçe ve diğer dersliklerimizde de bu tarz çalışmalarımız devam ediyor.Burada olduğu gibi diğer dersliklerde, İngilizce dersinden de yine duvarlarımız görsel resimlerle diğer araç gereçlerle zengin hele getirilmiş durumda. Peki bunun faydası ne oldu? Mesela okulumuzun TEOG’daki başarısı arttı. Çocuklardaki bilgiler daha kalıcı hale geldi. Tarih sıkıcı bir ders iken aslından tarih yaşanılan, anlatılan bir ders haline geldi. Bu projenin başarıya ulaşmasında emeği geçen bütün öğretmen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Aslında proje sadece benimle başlamadı onların desteği ve emeğiyle bu hale geldi."
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.