"MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI SINIFTA KALDI"

Eğitim Sen Eskişehir Şubesi, Milli Eğitim Bakanlığına karne verdi.

"MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI SINIFTA KALDI"
13 Haziran 2019 Perşembe 13:15

Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan Cuma günü sona erecek olan 2018-2019 eğitim-öğretim yılını değerlendirdi. Sezonu sorunlu açıp- kapattıklarını söyleyen Alkan, “
2018-2019 eğitim-öğretim yılını sorunlarla açıp sorunlarla kapatmış bulunmaktayız. İlk olarak Eskişehir’ deki 138 bine yakın öğrencilerimize iyi tatiller diliyoruz. Sonrada fedakarca çalışan fakat bir türlü de hak ettiği saygı ve değeri görmeyen eğitim emekçilerine  teşekkür ediyoruz. Ülkemizde ve ilimizde eğitimde kronikleşen sorunlarımız bu öğretim yılında da artarak çözülmesi imkansız bir hal almıştır.  Devletin sunması gereken temel hizmet olmaktan çıkan eğitim paralı hale gelmiştir. Eskişehir’e baktığımızda da devlet okullarının idareleri adeta özel okul gibi çalışmaya başlamış velilerden birçok kalemde zorunlu olarak para toplamıştır. Bu durum çocuk işçiliğine zemin hazırlamıştır. Bu gün asgari ücretle, düşük maaşla geçinmeyen çalışan emekçilerin çocukları okullarda olması gerekirken ucuz iş gücü olarak çalışma hayatında yer almaktadır.  17 yılda temel olarak 15 içerik olarak en az 40 kere değişen eğitim sistemiz artık ülkemizin gelişimine katkı sunmaktan uzak bir hal almıştır. Demokratik eğitim, kamusal eğitim anlayışı bilimsel gerçeklikle hayata geçirilmediği sürece de biz  daha çok eğitimi tartışmaya devam edeceğiz gibi görünmektedir” dedi. 

Eskişehir başta olmak üzere ülkemizde eğitimde yaşanan birçok sorunu başlıklarlar altında toplamak mümkündür diyen Alkan, “eğitimin özelleştirilmesi, niteliksiz eğitim hizmeti,  zorla toplanan bağış paraları, ikili öğretim,  kalabalık sınıflar, karma eğitim karşıtı uygulamalar, taşımalı eğitim, fiziki altyapısı yetersiz okullar, okullarda öğrenciler arasında ve öğretmenlere yönelik şiddetin sürmesi,  öğrencilerin MEB eliyle dini cemaat ve vakıfların siyasal istismarına açık hale getirilmesi, 3600 ek gösterge sözünün tutulmaması, mülakata dayalı sözleşmeli öğretmenlikte ısrar, ataması yapılmayan öğretmenler sorunu vb gibi çok sayıda sorun, 2018-2019 eğitim öğretim yılında öne çıkan başlıklar olmuştur” diye konuştu. 

Alkan son olarak şunları aktardı: “Bu sorunlara ek olarak, 23 Ekim 2018 tarihinde ‘2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’nin  açıklanması ile beraber başlayan tartışmalar, önümüzdeki dönem yeni sorunlarımız olacağını da açığa çıkarmıştır. Daha şimdiden Öğretmenlik Meslek Kanunu ve okul yöneticiliğinin profesyonelleştirilmesine dönük gündemler  okullarda en önemli tartışma başlıklarını oluşturmuştur. 
Türkiye’de eğitim sistemi uzun süredir ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakılırken, eğitimin temel sorunlarına yönelik çözümsüzlük politikalarında ısrar, 2018-2019 eğitim öğretim yılında yapılan düzenlemeler ve fiili uygulamalarla sürdürülmüştür. Siyasi iktidarın eğitim alanında, uzun süredir kendi siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda attığı adımlar ve eğitim alanında hayata geçirilen ‘piyasacı’ ve ‘dini eğitim’ merkezli uygulamalar, başta öğrenciler olmak üzere, öğretmenler, eğitim emekçileri ve veliler olmak üzere, toplumun geniş kesimlerini etkilemiştir.” 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.