"Kamuoyunu apaçık yanıltıyorsunuz"

Türk Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Haydar Urfalı, ‘Eskişehir’in üniversiteye giriş sınavı başarı ortalamasında Türkiye 3’üncüsü olduğu yönünde açıklamalarda bulunan Eğitim Bir Sen Eskişehir Şube Başkanı Muammer Karaman’a tepki gösterdi.

"Kamuoyunu apaçık yanıltıyorsunuz"
14 Şubat 2019 Perşembe 16:43

Türk Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Haydar Urfalı, ‘Eskişehir’in üniversiteye giriş sınavı başarı ortalamasında Türkiye 3’üncüsü olduğu yönünde açıklamalarda bulunan Eğitim Bir Sen Eskişehir Şube Başkanı Muammer Karaman’a tepki gösterdi.

Urfalı, sözde sendikanın YÖK tarafından yayınlanan raporu baz alarak kendisine paye çıkarmaya çalıştığını ifade ederek, “Son günlerde YÖK (Yükseköğretim Kurulu) tarafından yayınlanan bir rapor ilgi tutularak üniversiteye giriş sınavında başarılıyız mesajları verilmektedir. Hatta bazı sözde sendikacılar bunu fırsat görüp kendilerine ve ekiplerine paye çıkarmaya çalışmaktadırlar. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar gerçeklerin üzerini örtemezler. Bu bağlamda kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla söylenecekleri de ifade etmek zarureti doğmuştur.  Yükseköğretim Kurulu tarafından Ocak 2019’da yayınlanan 2018 YKS Yükseköğretime Geçişte il-bölge başarıları ve nüfus hareketliliği raporunun, Takdiminde; “Bu çalışmada başvuru, tercih ve yerleştirme verilerinden yararlanılarak adayın yerleşmeye esas puan türü, başarı sırası, ikamet ettiği il ve yerleştiği il değişkenleri kullanılarak illerdeki eğitim başarısını gösteren tablolar oluşturulmuştur” denilmektedir” Tanımlar ve kavramlar bölümünde; “Başarı Sırası: YKS’ye giren adayların, hesaplanan her puan türüne göre küçükten büyüğe doğru ayrı ayrı dizildiği sıralamadır. Başarı Ortalaması: YKS’ye giren adayların ikametgah illerine göre il bazında her bir puan türünün başarı sıralamalarının ortalamasıdır.İkametgah İli: Adayın sınava girmiş olduğu sırada İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nde kayıtlı adresinin bulunduğu ildir” ifadeleriyle tanımlanmaktadır” dedi.

KENDİNİZİ ÇOK AKILLI VE UYANIK SANIYORSUNUZ

Kamuoyunun yanıltıldığını aktaran Urfalı, “Bu verilere göre İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre ikametgahı Eskişehir olarak gözüken 25 bin 555 kişi YKS 2018’e başvuruda bulunmuş, bunlardan 24 bin 033’ü YKS 2018’e katılmıştır. İlimizde 2017’de lise son sınıf düzeyinde öğrenim görmekte olan 9 bin 264 aday YGS’ye (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) başvururken nasıl oluyor da 2018’de YKS’ye başvuran 25 bin 555 adayın hepsi son sınıf düzeyinde gösterilmeye çalışılıyor. Hal bu ki; gerçekte, 2018’de YKS’ye başvuran adayların yarısından fazlası lise son sınıf düzeyinde öğrenim gören öğrencilerden oluşmamaktadır.  Şimdi tüm bu bilgilere göre, bilgisizlikten mi? İlgisizlikten mi? Yine duracağı yeri şaşırmaktan mı? Eğitime verdiği zararı gizlemeye çalışmaktan mı? Kul hakkı yiyerek girdiği günahı örtmeye kalkışmaktan mı? bilemiyorum. Kamuoyunu apaçık yanıltmaya ve uyuşturmaya yönelik tezviratta bulunan sahte sendikacılara sesleniyorum. Kendinizi çok akıllı ve uyanık sanıyorsunuz. Değilsiniz, kamuoyunun gördüğü gerçekleri görmüyor, göremiyor ve görmek istemiyorsunuz.”

Başkan Urfalı açıklamasını şöyle sürdürdü: LGS’de (Lise Giriş Sistemi) Eskişehirimizin 2014’te 7’nci iken 2018’de 28’ inci olmasına anlamlı bir açıklama getiremeyenler, 2018 YKS Yükseköğretime Geçişte il-bölge başarıları ve nüfus hareketliliği raporunda Eskişehir için verilen 3’üncülük bilgisine sarılmışlar. En iyimser ifadeyle, devekuşu misali başını kuma gömen sendika ve yöneticileri utanmaktan ve sıkılmaktan söz edebilir hale gelmişler. Onlara buradan şu bilgileri vereyim.

Her yıl üniversite sınavına giren aday sayısının ancak yaklaşık yarısı son sınıf düzeyindedir. Bu ilimiz içinde aynıdır yani 2018’de Eskişehir’deki okullarda lise son sınıf düzeyinde yaklaşık 10 bin öğrenci öğrenim görmüş ve YKS 2018’e girmiştir. Bir ilin üniversite sınavındaki başarısını o ildeki okullarda öğrenim gören ve o yıl son sınıf düzeyinde bulunup, sınava giren öğrencilerin elde ettikleri net ortalamaları ve puan ortalamaları belirler.

Yok öyle değil diyorsanız size soralım cevabını isteyelim tabi dut yemiş bülbüle dönmezseniz;

1-YKS 2018’de Türkiye genelinde dersler bazında net ortalamaları nedir?

2- YKS 2018’de Türkiye genelinde test bazında puan ortalamaları nedir?

3-YKS 2018’de Eskişehir’in dersler bazında net ortalamaları nedir?

4- YKS 2018’de Eskişehir’in test bazında puan ortalamaları nedir?

5-Bu sonuçlara göre Eskişehir iller sıralamasında kaçıncıdır?

6-Eskişehir ilinin üniversite giriş sınavındaki puan ortalamalarına göre başarı sırası 2014-2018 yılları arasında nasıl bir değişim göstermiştir?

7-2017-2018 eğitim-öğretim yılında Eskişehir ilindeki okullarda son sınıf düzeyinde öğrenim gören öğrenci sayısı kaçtır?

8-2017-2018 eğitim-öğretim yılında Eskişehir ilindeki okullarda son sınıf düzeyinde öğrenim gören öğrencilerden kaçı YKS 2018’e katılmıştır?

9-Yukarıdaki rapora göre; YKS 2018’e başvuran ve ikamet adresi Eskişehir olarak gözüken 25.555 kişiden kaçı bu sınava girerken son sınıfta öğrenim görmektedir?

10-Yukarıdaki rapora göre; YKS 2018’e başvuran ve ikamet adresi Eskişehir olarak gözüken 25.555 kişiden kaçı bu sınava girerken Eskişehir dışındaki illerde son sınıf düzeyinde öğrenim görmektedir?

11-2017-2018 eğitim-öğretim yılında Eskişehir’deki tüm okulların son sınıfında öğrenim görmüş toplam öğrenci sayısı kaçtır?

12-2017-2018 eğitim-öğretim yılında Eskişehir’deki tüm okulların son sınıfında öğrenim görmüş öğrencilerden ikameti farklı illerde olanların sayısı kaçtır?

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.