İŞTE TÜRKİYE’DE EĞİTİMİN DURUMU!

Eğitim Sen Genel Merkezi, 2017-2018 eğitim-öğretim dönemi başlarken, çarpıcı bir eğitim raporu hazırladı. Raporda, özel okulları tercih eden öğrenci sayısının arttığına, eğitimdeki nitelik sorununun devam ettiğine ve sistemin eşitsizlikleri gideremediğine dikkat çekiyor.

İŞTE TÜRKİYE’DE EĞİTİMİN DURUMU!
27 Eylül 2017 Çarşamba 09:13

Eğitim-Sen Şube Başkanı Faik Alkan ve Şube Sekreteri Kemal Koçak, Esgündem26.com’u ziyaret etti. Ayşe Kaytan Uçak ve Soner Uçak ile görüşen eğitimciler, Genel Merkezleri tarafından hazırlanan ‘Ticarileşme ve Dinselleşme Kıskacında Eğitimin Durumu’ başlıklı raporu paylaştı.

İşte Türkiye’de eğitimin durumu...

Eğitim sistemi üzerine hazırlanan raporda eğitimin genel durumu 1 ve 2 olmak üzere iki başlık altında incelendi.   

33 BİN ÖĞRETMEN İHRAÇ EDİLDİ

‘Eğitimin Genel Durumu 1’ başlığı altında eğitim kurumlarında yaşanan ihraçlara dikkat çekildi. Rapora göre; KHK’lar ile 33 bin 128 öğretmen, 5 bin 318 akademisyen ve 1194 idari personelin tamamen siyasi ve idari tasarruflarla ihraç edildiği belirtildi. İhraçların sadece eğitimcileri değil öğrencileri ve veliler açısından da ciddi mağduriyete yol açtığı ifade edildi.   

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ

‘Eğitimin Genel Durumu 2’ başlığı altında eğitimdeki fırsat eşitsizliğine dikkat çekildi. PISA sonuçlarının da yer aldığı raporda, sınav merkezli, rekabetçi ve yarışmacı eğitim anlayışının sürdürülmesi nedeniyle PISA 2015 gibi uluslararası sınavlarda başarısız sonuçlar alındığı ifade edildi.  

ÖZEL OKUL SAYISI 10 KAT ARTTI

‘Eğitimi Ticarileştirme Uygulamaları’ başlığı altında devlet ve özel okullar arasındaki farklılıklara dikkat çekildi. Türkiye’de özel okulların resmi okullara oranının 2016-2017 eğitim öğretim yılı itibariyle yüzde 20 gibi yüksek bir seviyeye çıktığı aktarıldı. Ayrıca kamu kaynaklarının çeşitli teşvikler üzerinden özel okullara aktarıldığı belirtilerek eğitimde 4+4+4 düzenlemesi sonrasında özel okul sayısının 10 kat, öğrenci sayısının ise 12 kat arttığına dikkat çekildi.

EĞİTİM YATIRIMLARINA AYRILAN PAY GERİLEDİ

Milli Eğitim bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan paya da dikkat çekilen raporda; 2002 yılında MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan payın yüzde 17,18 iken

2017 itibariyle yüzde 8,5’e gerilediği belirtildi.  

OKUL ÖNCESİNDE OKULLAŞMA ORANLARI DÜŞÜK

‘Okul Öncesinde Okullaşma Oranları’ başlığı altında altı yıllık oranlar paylaşıldı.  2016-2017 eğitim öğretim yılı itibariyle okul öncesi çağdaki 3-5 yaş grubu çocukların sadece yüzde 35,52’si, 4-5 yaş grubunun yüzde 45,70’i, 5 yaş grubunun ise yüzde 58,79’unun okul öncesi eğitim alma şansına sahip olduğu belirtildi.

EĞİTİMDE CEMAATLERİN ETKİNLİĞİ ARTTI

‘Eğitimi Dinselleştirme Uygulamaları’ başlığı altında eğitimde cemaat ve vakıfların etkinliğinin arttığına dikkat çekildi. Türkiye’deki eğitim sisteminin en temel bilimsel ilkelerden hızla uzaklaştığı, okullarda dinselleşmenin hızla artarak kaygı verici boyuta ulaştığını ifade edildi.

İMAM HATİP’TE 7 KATLIK ARTIŞ

‘İmam Hatip Okulları’ başlığı altında, 4+4+4 sonrası İmam Hatip Liselerinde okuyan öğrenci sayısındaki artışa dikkat çekildi. 4+4+4 sonrasında İmam Hatip Liselerinde okuyan öğrenci sayısının 94 bin 467 iken, 2016-2017 eğitim öğretim yılında bu sayının 7 kat artarak 651 bin 954 olduğu belirtildi.  

LAİK EĞİTİM ‘DİNSİZLİK EĞİTİMİ’ DEMEK DEĞİLDİR

‘Laiklik ve Laik Eğitim’ başlığı altında eğitimde laiklik önemine vurgu yapıldı. Laik eğitimin ‘dinsizlik eğitimi’ demek olmadığı belirtilen raporda, laik olmayan bir eğitim sisteminin bilimsel olamayacağı ifade edildi.

NE YAPMALI?

Raporun son bölümünde ‘ne yapmalı’ ve ‘ne istiyoruz’ başlıklı bölüm yer aldı. Eğitimin bir insan hakkı olduğu belirtilen raporda herkesin eğitim hakkından eşit ve parasız yararlanması gerektiği belirtilirken, eğitimde ticarileşme ve eğitimi dinselleştirme adımlarına derhal son verilmesi gerektiği ifade edildi.  

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.