EĞİTİM SEN: TEOG'UN ARTIK UYGULANMA KOŞULU YOK

Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, yapılan yönetmelik değişikliğini eleştirdi.

EĞİTİM SEN: TEOG'UN ARTIK UYGULANMA KOŞULU YOK
15 Şubat 2018 Perşembe 12:18

14 Şubat’ta yayınlanan Resmi Gazete’de, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Yönetmelik değişikliğinin yarattığı tartışma ve buna bağlı olarak bu yıl 8. sınıfta okumakta olan 1 milyon 200 bin öğrenci ve velisinin yaşadıkları kabul edilebilir olmadığını belirten Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, Eylül ayından itibaren devam eden tartışmalar ve oluşan belirsizlik her geçen gün yaşanan mağduriyetleri artırdığını söyledi. Alkan, “Bu ortaöğretime geçiş sisteminin uygulanma koşulu yoktur. Yapılması gereken tüm öğrencilerin istedikleri okullarda istedikleri türden eğitimi almalarının sağlanmasıdır.” dedi.

TEOG ile ilgili sorulara cevap verilmesini isteyen Alkan şöyle devam etti: “İlk olarak TEOG adı verilen ortaöğretime geçiş sisteminin artık uygulanma koşulu yoktur. 31 Ocak 2018 tarihinde yapılan “Okulöncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği” nde yapılan değişikle TEOG yerleştirmesinde kullanılan puana esas olan sınavları ve sonuçlarının değerlendirmesini düzenleyen maddeler iptal edilmişti. Dolayısıyla yeni sistem bu öğretim yılı sonunda uygulanmasa da TEOG döneminde yapılan sınavların bu yılda tekrarlanması artık mümkün değildir. İkinci olarak yukarıda da ifade edildiği üzere geçici madde 9/1 bu yönetmelik ile düzenlenen üç işlemin (yerleştirme, geçiş, nakil) kapsamına dahil olan öğrencilerin 2018-2019 öğretim yılında ortaokul ve imam hatip ortaokullarından mezun olanları kapsayacağı şeklindedir. “Yerleştirme” olarak ifade edilen işlem ise yine aynı yönetmeliğin 20. maddesinde ortaöğretime geçişte uygulanacak beş farklı yerleştirme biçimini kapsamaktadır. Sonuç olarak bu maddenin yorumu MEB bürokrasisinin ifade ettiği gibi değildir. Hakkında açıklama yaptıkları metni okumak için zaman ayırırlarsa yapılan yorumların haklılığını göreceklerdir.”

Yönetmelikte ayrıca sınavla öğrenci alacak olan okullar fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ve Anadolu teknik liseleri olarak belirlendiğini kaydeden Alkan, proje okulu olmayan Anadolu liselerinin tamamı bu kapsamda adrese dayalı öğrenci alacağını belirtti. Alkan şöyle devam etti: “Yapılan değişiklikle sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarının sınıf kontenjanlarını 30 ile sınırlandırırken adrese dayalı öğrenci alan okulların sınıf kontenjanlarının gerekli olduğu durumlarda 40 olabileceğini belirtmektedir. Bu durum Anadolu liselerinin kontenjanlarının fiilen 40 olmasına neden olacaktır. Yönetmelik değişikliğinin 20. maddesinin 1. fıkrasının b bendi ve aynı maddenin 3. fıkrasının b bendine göre adrese dayalı yerleştirme tercihe bağlı yapılacaktır. Yerleştirmede tek ölçünün tercih olması ve yerleştirme yetkisinin komisyonda olması sınavla yerleşemeyecek sessiz ve çaresiz çoğunluğun yaşayacağı belirsizliği artırmaktadır. Ayrıca söz edilen “yerleştirme komisyonuna” verilen yerleştirme ve “dengeli dağıtım yapma” işinin içerisinden geçmekte olduğumuz dönemde yaratacağı olumsuz sonuçları öngörmemek mümkün değildir. Komisyonun politik bir merkezin yerel izdüşümü olma riski yüksektir.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.