Çocuklar bugünümüz, çocuklar yarınımız

Odunpazarı Belediyesi “mutlu çocuklar” için çalışmalarına devam ediyor. Kreş, oyuncak kütüphanesi, çocuk merkezi, kütüphaneler ve yaz okulları… Odunpazarı Belediyesi’nin çocuklar için yaptığı çalışmaların başlıcaları. Kreş Müdürlüğü, Kütüphane Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ve Spor Müdürlüğü ile çocuklara hizmet eden Odunpazarı Belediyesi, Türkiye’nin geleceğine yatırım yapıyor.

Çocuklar bugünümüz, çocuklar yarınımız
09 Ocak 2017 Pazartesi 10:35

Çalışmalarını Kreş Müdürlüğü bünyesinde yürüten Odunpazarı Belediyesi, Ihlamurkent Oyunpazarı Kreş ve Gündüz Bakımevi, Emek Oyuncak Kütüphanesi ve Zeytindalı Çocuk Merkezi’nde çocuklara hizmet veriyor. “Çocuklar bugünümüz, çocuklar yarınımız” hedefiyle çalışmalarına devam eden Odunpazarı Belediyesi Kreş Müdürlüğü Oyunpazarı, Oyuncak Kütüphanesi ve Zeytindalı’nda çocukların, öğretmenler eşliğinde, sosyalleşmelerine, gelişimlerine katkı sağlayacak programlar uyguluyor.
 
7 sınıfta 118 çocuğa eğitim-öğretim
Ihlamurkent Oyunpazarı Kreş ve Gündüz Bakımevi 2014 yılı Aralık ayında faaliyete geçti. 2015 yılında binanın üst katının da faaliyete geçirilmesi ile Ihlamurkent Oyunpazarı Kreş ve Gündüz Bakımevi’nde 118 öğrenciye tam gün eğitim-öğretim verilmeye başlandı. Odunpazarı Belediyesi personelinin çocuklarının öncelikle yararlandığı Ihlamurkent Oyunpazarı Kreş ve Gündüz Bakımevi’nde, boş kalan kontenjan için diğer belediyelerin çalışanları ve belediye harici başvurular olarak değerlendirilmeye alınıyor.
 
Her sınıfa 2 eğitmen
Oyunpazarı’nda her sınıfta okul öncesi eğitim almış 2 öğretmen ve usta öğretici bulunuyor. Etkinlikler ise sınıflarda plan -program dâhilinde, çocukların yaş grupları da dikkate alınarak sürdürülüyor. 3-6 yaş grubu öğrencilerin araştırma, inceleme, problem çözme, yaratıcılık, iletişim ve büyük-küçük kas gelişimlerini destekleyici; doğaya ve insana saygılı, empatik düşünce sistematiğine sahip bireyler olarak yetişmeleri için çaba harcanıyor. Çocukların farklı alanlara ilgilerini arttırmak için konuk yazarlarla söyleşiler, doğa ve müze gezileri düzenleniyor. Tiyatro etkinliklerine katılımları sağlanan çocuklar, haftada bir gün de spor salonunda spor yapıyor.
 
 
Farklılıklara saygılı yetişmeleri için anasınıfına işaret dili dersi
Oyunpazarı’nda seramik, müzik, dans, karikatür, kukla gibi çocukların yaratıcılıklarını besleyip, ilgi alanlarını keşfetmelerine yardımcı olacak atölyeler de düzenlenirken, bu atölyelerde çocukların daha keyifli ve renkli zaman geçirmelerine de olanak sağlanmaktadır. Yıl boyunca satranç öğretmeni anasınıfı grubuna haftada bir gün eğitim verirken, engelli bireylere olan duyarlılığını arttırmak ve farklılıklara saygılı yetişmelerine katkı sunmak için aynı yaş grubuna bu yıl işaret dili de öğretilmeye başlandı. Oyunpazarı’nda çocukların yaz aylarını da dolu dolu geçirmeleri sağlanıyor. Yaz boyunca çocuklar her gün farklı aktivitelere katılıyor. Çocuklar için gerçekleştirilen aktivitelerden bazıları ise şunlar: “Çocuklar yaz boyu parklarda doğa keşifleri, spor salonunda spor aktiviteleri, binicilik, hobi bahçesinde sebze meyve yetiştirme, Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı’nın farklı alanlarına geziler, Oyunpazarı bahçesinde gerçekleştirilen su oyunları.”
 
Çocuklar için oyuncak kütüphanesi
Odunpazarı Belediyesi’nin çocuklar için yaptığı çalışmalardan biri de Emek Oyuncak Kütüphanesi.  Kazım Kurt Odunpazarı Belediye Başkanı seçildikten sonra yenilenen ve geliştirilen Emek Oyuncak Kütüphanesi’nde, kütüphaneden yararlanmak isteyen her çocuk için bir kart çıkarıldı. Çocuklar bu kartlar sayesinde kütüphanede bulunan her hangi bir oyuncağı alıp bir hafta boyunca evine götürebiliyor. Sonrasında ise çocuklar aldığı oyuncağı getirip başka bir oyuncak ile değiştirebiliyor. Öte yandan isteyen çocuk, günde 2 saat Oyuncak Kütüphanesi’nde zaman geçirebiliyor. Oyuncak Kütüphanesi’nin çocuklar için gerçekleştirdiği çalışmalar bunlarla sınırlı değil. Oyuncak Kütüphanesi’nde zaman zaman davet edilen uzmanlarla müzik, kukla, akıl oyunları atölyeleri yapılıyor. Oyuncak Kütüphanesi’nde sadece çocuklar için etkinlikler düzenlenmiyor, çocuk kitapları yazarları ile yapılan söyleşilere anne ve çocukları birlikte katılabiliyor. Annelerin ilgi alanlarına yönelik fotoğrafçılık, dikiş-el işi atölyeleri düzenlenirken, anne-baba ve çocukların birlikte katıldığı tiyatro, sinema, müze, bilim-kültür, doğa gezileri de hem ailelerin hem çocukların ufkunun gelişmesine katkı sunuyor.
 
Zeytindalı çocuk merkezi
Odunpazarı Tarihi Bölge’yi ziyaret eden ailelerin ziyaretleri sırasında çocuklarını bırakabilecekleri eğlenceli ve emniyetli bir alan yaratmak için kurulan Zeytindalı Çocuk Merkezi sayesinde, aileler çocuklarını buraya teslim edip bölgeyi daha rahat ve uzun süreli gezebiliyor. Çocukların okuma ve araştırma alışkanlıklarını arttırmak için Zeytindalı’nda da oyuncak kütüphanesi ve çocuk kütüphanesi bulunuyor. Zeytindalı’nda ayrıca bir de satranç eğitim odası da bulunmakta. Bu odada çocuklara yıl boyunca satranç atölye çalışması yapılırken, Zeytindalı’nda çocuklar için bir de akıl oyunları atölye çalışması gerçekleştirilmekte.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.