Bayraktar: Çözüm Köy Enstitüleri felsefesiyle buluşmak

Öğretmen Okullarının kuruluşunun 169. Yıl dönümünde, Eskişehir Eğitim –İş Şube Başkanı Mücahit Bayraktar yaptığı basın açıklamasında öğretmenlik mesleğinin statü ve saygınlığının azaldığına dikkat çekti.

Bayraktar: Çözüm Köy Enstitüleri felsefesiyle buluşmak
15 Mart 2017 Çarşamba 14:06

Bayraktar yaptığı açıklamada ‘‘Bir ülkenin geleceğinin mimarı öğretmenlerdir. Yeni nesillerin niteliği de  hiç kuşkusuz onu yetiştiren öğretmenlerin niteliği ile eş değer olacaktır.  169 yıllık  öğretmen yetiştirme tarihimiz  ve Cumhuriyet tarihimiz boyunca  Köy Enstütüleri’nden  başlayarak öğretmen yetiştirme konusunda  önemli adımlar atılmasına karşın günümüzde  hem öğretmen yetiştime sisteminde hem de  yetiştirilen öğretmenlerin  istihdamında ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır.
Öğretmenlik mesleğinin  statü ve saygınlığının azaltılmıştır
Eğitim planlamalarındaki yanlışlıklar ve aksaklıklar nedeni ile  eğitime yapılan gelişigüzel müdahaleler  nedeniyle ortaya çıkan  öğretmen ihtiyacını kapatmak için , öğretmen niteliğini taşımayan kişilerin  bu göreve atanması , öğretmenlik mesleğini  kolay elde edilebilen , herkesin yapabileceği  bir meslek konumuna getirmiştir. Bu uygulamaalr kuşkusuz, öğretmenlik mesleğinin  statü ve saygınlığının azaltılmıştır.
Köy Enstitüleri felsefesi ile çağdaş özerk üniversite olanakları buluşturulmalı
Eğitim fakültelerine yeterli öğretim üyesinin sağlanamaması , fakültelere ihtiyaçtan fazla  öğrenci alınması, öğretim üyesi başına düşen  öğrenci sayısının en çok  eğitim fakültelerinde olması öğretmen yetiştirme projesinin   başarılı şekilde yürümesinin önündeki en büyük engeldir. Bugün yapılacak iş,  Köy Enstitüleri’nin felsefesi ile çağdaş  özerk üğniversitenin olanaklarını buluşturmak, üniversitede  iyi öğretmen yetiştirme  modelleri yaratmaktır.  Bunun için ilk adım , üç büyük ilde  birer ‘Eğitim Üniversitesi’ kurmaktır. Bu üniversiteler, yakınlarındaki eğitim  fakültelerini  burada toplayarak  yeni birimler oluşturmalıdır. Teknoloji ve ekonomi üniversitelerinin  enstitülerinin  kurulabildiği ülkemizde, çok değişik branşlarda  öğretmen yetiştiren  bölüm ve dallardan oluşan  ‘Eğitim Üniversitesi ‘ de kurulabilir.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.