CİMRİ DEĞİL TUTUMLUYUZ

İsmail Arslan

İsmail Arslan



05 Aralık 2016, 00:54

‘Sivrihisarlıları nasıl bilirsiniz’ denildiğinde ilk akla gelen eli sıkılıklarıdır. Ama yanılıyorsunuz. Sivrihisarlılar
cimri değil, tutumlular. Kurtuluş Savaşı’nda orduya uçak alacak kadar da vatanseverlerdir. 


Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Arslan, Eskişehir’deki Sivrihisarlıları anlattı. 50 yıldır kent merkezine büyük bir göç var ilçeden. Bugüne kadar pek bir araya gelemeseler de Sivrihisar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği yeni yönetimiyle Eskişehir’deki Sivrihisarlıları bir araya getirmeyi hedefliyor. Bunun için kolları çoktan sıvamışlar bile. Güzel projeleri var. En büyük projeleri de Sivrihisarlı hemşerilerini bir araya getirecek, etkinliklerini gerçekleştirebilecekleri, sohbet edebilecekleri, geçmişten gelen kültürel zenginlikleri yaşatacakları ve genç nesillere aktaracakları bir dernek binası. Mayıs’ta temelleri atılacak olan dernek binasının en kısa sürede tamamlanıp hizmete sunulması bekleniyor.
 
Zor kazanır, riski sevmezler
Arslan’a soruyoruz ‘Sivrihisarlılar için neden cimri derler?’
Arslan, bu soruya gülerek yanıt veriyor. “Cimri değil, aslında tutumluyuz. Cimri ile tutumlu arasında fark vardır. Ayağımızı yorganımıza göre uzatırız. Zor kazanır, riski sevmeyiz. Sivrihisarlılar, Eskişehir’e yerleşmeye karar verdiklerinde önce mekân alırlar. Veresiyeyi sevmezler. Hesabını, kitabını bilir Sivrihisarlı. Bir kriz olduğunda da çok fazla etkilenmezler.”
 
Aynı zamanda vatanseverler 
Bu hikâyeyi dinledikten sonra bende Sivrihisarlıların cimri değil tutumlu olduklarına ikna oldum. Arslan, Kurtuluş Savaşı zamanında Sivrihisarlılar tarafından satın alınıp orduya armağan edilen uçağın hikâyesini anlatıyor. “Sivrihisar halkı tüm yokluk ve imkânsızlıklara rağmen, Anadolu’da bir ilçe olarak dişinden tırnağından arttırdıkları ile aralarında topladıkları o devrin parası ile 4.000 liraya bir uçak satın alıp kahraman ordumuza armağan etmişlerdir. Eğer Sivrihisarlılar Osmanlı’nın çöktüğü, milletin kazma kürekle savaştığı bir dönemde uçak satın alabiliyorsa bu onların tutumlu olduğunu gösterir. Aynı zamanda vatansever olduklarını da.”
 
98’de kuruldu, 1000’in üzerinde üyesi var
Dönelim biraz da derneğe. Dernek yeni oluşmuş bir dernek değil. Yaklaşık 19 yıldır var. Ama biraz ihmal edilmiş. Ben de bir Sivrihisarlı olarak yeni yönetimden çok umutluyum. Arslan, derneği anlatıyor. “Derneğimiz 1998 yılında kuruldu. Yaklaşık 1200 civarında üyesi var. Amacımız kent merkezinde yaşayan Sivrihisarlıları bir araya getirmek. Sosyal ve kültürel her türlü konuda hemşerilerimize yardımcı olmak.”
 
'İlk kazma baharda vurulacak'
Sivrihisarlılar için taşın altına elini koyacak insanlardan oluşuyor yönetim kurulu. Tek dertleri hemşerileri için bir şeyler yapabilmek. Oldukça heyecanlılar. Arslan, baharda temelleri atılacak dernek yeri ile ilgili süreci paylaşıyor. “1998’den bu yana hep söylenip ama bir türlü realiteye geçirilmeyen bir yer sıkıntısı var. Yönetime geldiğimizde dernek binamızın olması için yeni bir yer satın alacağımızın sözünü vermiştik üyelerimize. Yönetim kurulu üyelerimiz ile birlikte birçok yer gezdik. Odunpazarı bölgesinde, (Atatürk Lisesi yanında) iki katlı bir yer bulduk. Yardım topladık. Burasını satın aldık. Tapusu derneğimize ait.  Baharda ilk kazma vurulacak. Binayı yıkıp yeniden yapacağız.”
 
 Eskişehir’de büyük bir güç olduğumuzu hissedecekler
Sorduk, “Tapuyu aldınız, inşaata başladınız, kısa sürede de dernek binanız bitmiş halde size teslim edilecek. Sonra neler olacak bu yeni binada? Neler yapacaksınız?”
Arslan, Sivrihisarlıların bir araya gelememesinde mekanın büyük bir etken olduğunun özellikle altını çiziyor. Yeni binalarıyla birlikte kadın erkek, her yaştan Sivrihisarlıyı aynı çatı altında bir araya getireceklerini anlatan Arslan, “Derneğimiz çatısı altında her türlü sosyal ve kültürel etkinlik gerçekleştirilebilecek. Gelen konuklarımız isterse kafeteryasına oturup çayını içip, gazetesini ya da kitabını okuyacak, isterse dernek bünyesinde açılan kurslara katılabilecek. Sivrihisar’ın lezzetleri de burada oluşturulacak mutfakta gelen misafirlere tattırılacak. Özellikle lobi faaliyetlerine hız vereceğiz. Sivrihisarlıların, Eskişehir’de büyük bir güç olduğunu hissettireceğiz.”
 
Sivrihisarlılar güvenmediği insana yardım etmez
“Yeni bir dernek binası külfetli bir iş, maddi olarak destek olanlar oldu mu?” sorusuna Arslan, “Sivrihisarlılar güvenmediği, ışık görmediği ne kuruma ne de insana yardım etmezler. Biz bu işe başlarken hemşerilerimizin güvenini kazandık. Bu çok önemli. Güven kazanmazsak hemşerilerimiz bize maddi ve manevi anlamda destek olmaz.  Yer alımında 66 hemşerimiz belli miktarda katkı yaptı. Diyalog arttıkça, güven de artıyor. Güven oldukça destek verecekler.”
 
'Eskişehir’de 150 bin Sivrihisarlı yaşıyor'
Sivrihisar işsizlik nedeniyle 50 yıldır Eskişehir kent merkezine göç veriyor. Kent merkezinde yaşayanların büyük kısmını emekliler, diğer kısmını ise işçiler oluşturuyor. Arslan, Eskişehir’de yaklaşık 150 bin Sivrihisarlının yaşadığını anlatıyor. Çoğunluğunun Odunpazarı bölgesinde ikamet ettiğini söyleyen Arslan, “Sivrihisar, 50 yıldır Eskişehir’e göç veriyor. Sosyal ve kültürel anlamda iyi olduklarını söyleyemem. Organize olmamış bir topluluk. Azınlık değiliz.”
 
Siyasette ‘bizde varız’ diyeceğiz
“150 bine yakın Sivrihisarlı yaşıyor ancak lobi anlamında güçsüzler. Kent siyasetine yön verebiliyor musunuz” diye sorduk Arslan’a.  Siyasetteki etki alanları artırmak için çalışma yaptıklarını aktaran Arslan, “Hem yerel, hem de genel seçimlerde ağırlık olarak hissettirmeye çalışıyoruz. Partilerle diyaloglarımız var. Sivrihisarlıların hem yerel, hem de genel anlamda siyasette etki alanını genişletmeye çalışıyoruz. Madem bu kadar büyük bir topluluk var. Büyük topluluğun gereği olarak da beklentilerimizi gerçekleştirmek için gereğini yapacağız. Sivrihisarlıları bir ve beraber yapmak esas mesele. Lobi oluşturacağız.”
 
'Belediyeye önemli görevler düşüyor'
Eskişehir’de yaşamaları, 90 kilometre uzaklıktaki ilçeleriyle bağlarını koparmış değil elbette. Her ne kadar burada yaşasalar da sık sık ilçelerini ziyaret ediyorlar. İlçede ya da köylerinde yaşayan bir anneleri ya da babaları vardır Sivrihisarlıların. Soruyoruz Arslan’a, ‘Sivrihisar hak ettiği değeri görüyor mu?” Arslan, Sivrihisar’ın da diğer ilçeler gibi uzun yıllar kaderine terk edildiğini anlatıyor ve ekliyor: “İlçede işsizlik had safhada. İşsizlik nedeniyle 50 yıldır göç veriyor. Burada belediyeye önemli görevler düşüyor. Belediye başkanı çok çalışkan, becerikli olursa Sivrihisar’a belli şeyleri getirmek için mücadele ederse bir değişim olur. Sivrihisar’ın jeopolitik ve coğrafi konumu çok mükemmel. Bu ilçenin gelişmemesi için hiçbir neden yok. Ulaşımı kolay. Değerli madenleri var. Tarihi zenginlikleri var. Hamit başkanda kendi çapında bir şeyler yapmaya çalışıyor. Bekleyip göreceğiz. Çalışmalarını gözlemleyip başarısını tebrik edeceğiz, eksikliklerini de söyleyeceğiz. Sivrihisar ile bağımız kopmaz.”
 
'Biz artık Eskişehir’den Sivrihisar’ı yöneteceğiz'
Arslan ve yönetimi çok iddialı. Biz de yolları açık olsun diyoruz. Arslan’a soruyoruz ‘Sivrihisarlılara bir mesajınız var mı?’ “Eskişehir’de biz güçlü olursak, bu güçten Sivrihisar’da faydalanır. Eskişehir’deki köy derneklerini bir araya getirmeyi amaçlıyoruz.  Siyasi parti ayrımı yapmıyoruz. Yönetimde her partiden insan var. Biz hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmayacağız. Herkesle iletişim halinde olacağız. Önceliğimiz Sivrihisar, Sivrihisarlı olmak. Sivrihisar’dan yönetilme algısı var. Biz artık Eskişehir’den, Sivrihisar’ı yöneteceğiz. Biz burada ne kadar güçlü olursak, Sivrihisar’da o kadar güçlü olur. 2023 yıllında biz Sivrihisarlılar olarak Eskişehir’i yönetmek istiyoruz. Hedefimiz bu. Bu güç ve donanıma sahibiz.”
 
SİVRİHİSAR DENİLİNCE İLK AKLA GELENLER
Tarihi şahsiyetler: Nasreddin Hoca, Aziz Mahmud Hüdayi, Hızır Bey Çelebi, Sinan Paşa, Mehmet Kaplan, Çandarlı Kara Halil Hayreddin Paşa, Şeyh Seyyid Mahmud Süzani, Ahmed Hamdi Efendi, Şeyh Baba Yusuf.
Tarihi mekanları: Ulu Cami, Ermeni Kilisesi, Gavur Hamamı, Zaimağa Konağı, Sivrihisar Kalesi, Pessinus Antik Kenti, Hamdi Baba Türbesi, Saat Kulesi… 
El sanatları: Sivrihisar cebesi, incili küpe, sarka, yorgancılık, çorap örücülüğü, beşbacalı kilim dokuma…
Geleneksel lezzetleri: Su böreği, Sivrihisar sarması, kelem dolması, bamya çorbası, Sivrihisar Baklavası, ballı gözleme, arabaşı …

 
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.